Om mental trening, hvorfor er det viktig?

Mental trening handler om å trene hjernen vår på samme måte som at vi trener muskler i kroppen. Det vil si at vi trener på å ha det gøy, holde fokus, håndtere følelser og tro på oss selv. Vi kan for eksempel trene på å bli rolige når vi er nervøse eller spente før vi skal kjøre Gokart, og roe ned “klumpen” vi kanskje kjenner i magen.

Mental trening er viktig fordi det gjør at vi kan ha det bra med oss selv, samtidig som det gjør at vi lettere kan få til Gokart, skole, fritidsaktiviteter og andre situasjoner i livet.

Eksempler på sjåfører som har benyttet mental trening:

 

Lewis Hamilton og George Russel på Miami Grand Prix 2025 – Foto REUTERS

Tips før trening og løp på banen

Pusteteknikker kan brukes for å roe ned følelser som stress, nervøsitet og uro i kroppen. Det gjør at du lettere kan holde fokus og konsentrere deg. Et eksempel på en pusteteknikk er “Å puste i firkant” (Se nederst i denne artikkelen).

Visualisere banen: Visualisere betyr at du ser for deg banen og hvordan du vil kjøre i hodet. Du kan for eksempel se for deg banen og hvor du plasserer Gokarten før en sving. Et annet eksempel er at du ser for deg hvor på banen du skal bremse og gasse, slik at du er forberedt når du kjører på banen.

Mentalt signal skaper forutsigbarhet og hjelper deg til å kjenne på økt trygghet og kontroll. Det å lage seg et signal når du skal i rollen som sjåfør kan hjelpe deg til å holde fokus. Eksempel: Når du tar på hjelmen blir du en sjåfør. Vi bruker hjelmen som et mentalt signal. Når hjelmen er på, blir du sjåfør og har fokus på oppgaver som handler om å kjøre Gokart. Da trenger du ikke tenke på skole eller andre oppgaver. Du skal ha fokus på hva en gokartfører gjør. Dette er på samme måte som når en superhelt tar på superdrakten sin.

Fortell hvordan du har det før et løp: Si hva du føler. Å dele følelsene dine gjør deg sterkere og det gjør at ledsager kan hjelpe deg til å føle deg trygg og klar for å kjøre. Selv om du føler deg usikker, betyr det ikke at du ikke er modig, tvert imot. Å si ifra om hvordan du har det, er faktisk en superstyrke. Du kan for eksempel si: – Jeg kjenner meg litt nervøs. – Kan vi prate litt før løpet starter? – Jeg trenger litt hjelp til å roe meg ned.

Q&A om mental trening

Hvorfor er mental trening viktig i Gokart?

Svar: Gjennom fokus på tanker og følelser kan sjåfører kjenne på mer glede, forbedre reaksjonstid, bedre konsentrasjon og få mer tro på seg selv. Mange profesjonelle sjåfører trener på mentale øvelser for å bli bedre utøvere i sporten.

Hva kan være eksempler på øvelser for mental trening?
– VISUALISERING Se for deg selv å gjøre noe, som for eksempel at du kjører gjennom banen i hodet ditt før et løp.
– PUSTEØVELSER For å bli mindre nervøs og få mer fokus
– REAKSJONSTESTER Øv på å reagere raskt på tegn eller lyder.
– POSITIV SELVSNAKK Si snille og motiverende ting til deg selv, som for eksempel «Jeg kan klare dette!»

Er det farlig å kjenne på følelser som eksempelvis nervøsitet eller redsel?

Svar: Nei, det er ikke farlig å kjenne på ulike følelser. Følelser er til for å hjelpe oss i situasjoner. Alle mennesker kjenner på ulike følelser av og til. Det viktigste er å snakke med noen du stoler på, når følelsene plager deg.

Hva hvis jeg gjør feil?

Svar: Det er helt normalt å gjøre feil. Det gjør alle mennesker, og det er faktisk sånn vi lærer. Det viktigste er å prøve igjen, på en ny måte.

 

Foreldre: “Hvordan coache ditt eget barn?”

Innsats-orientert kommunikasjon:

For barn er det spesielt viktig å rette oppmerksomheten mot innsatsorienterte mål i stedet for resultatene de oppnår. Ved å fremheve konkrete ferdigheter og delmål, som å bremse og gasse jevnt eller holde riktig linje gjennom svingene, hjelper vi barnet med å fokusere på aspekter de kan kontrollere. Dette øker sjansen for at barnet opplever mestring og trygghet, uavhengig av plasseringer. Dette tar også fokuset vekk fra resultatorienterte mål, og gir større rom for utvikling. En resultatorientert tilnærming kan svekke motivasjon og mestring, om ikke ønskelig resultat oppnås. En innstatsorientert tilnærming kan bidra til å øke motivasjon for å mestre oppgaven, lære av feil og prøve igjen.
Ha fokus på hva sjåføren mestrer. Ikke sammenlign med andres prestasjoner.

Rutiner:

Barn føler seg tryggere og mer fokusert når de vet hva som skjer. Lag en fast rutine for trening og løp: stå opp til samme tid, pakk sammen utstyret og gjør de samme forberedelsene før kjøring. Dette hjelper hjernen til å roe seg, og barnet blir mer mentalt klar og mindre stresset. Rutiner gir forutsigbarhet og struktur, som reduserer unødvendig stress og forbedrer konsentrasjon!

Anerkjenn følelsene:

Det er viktig at vi legger merke til barnets følelser slik at de blir sett. Det bidrar til at vi er i stand til å sette ord på følelsene og det viser at vi kan forstå hva barnet kjenner på. Å snakke om følelser kan gi støtte og dempe negative tanker og følelser. Barn er i behov for forståelse og støtte gjennom trøst, trygghet, bekreftelse, eller grenser. Dette kan bidra til emosjonell utvikling i form av bevisstgjøring og regulering av følelser.

Del opp utfordringer i flere steg:

Når en oppgave føles for stor eller overveldende, er det viktig å hjelpe barnet med å dele den opp i mindre, overkommelige deler. Det gjør oppgaven lettere å forstå og gir barnet større mulighet til å lykkes. Opplevelsen av mestring styrker selvtilliten, og når barn kjenner at de får det til, blir de også tryggere på å prøve nye og større utfordringer. Eksempler:

– Fra å si “Kjør banen så raskt som mulig” til å si: “ La oss fokusere på en god start – det er vårt mål i dag”

– Fra å si: “ Kjør riktig i alle svingene” til å si: “Vi jobber kun med den skarpe svingen etter langsiden”

Dagbok:

Det kan være lurt å skrive dagbok før og etter trening og løp. Da kan barnet tenke gjennom hva de vil fokusere på, og etterpå skrive ned hva som gikk bra og hva de vil gjøre annerledes neste gang. Dette hjelper hjernen til å lære raskere og bli mer trygg i gokarten. Hjelp gjerne barnet med dette. Still spørsmål og noter med dem.

“Puste i firkant”

Når du trenger å roe deg ned eller finne fokus før du kjører, kan du “puste i firkant”. Tenk deg at du tegner en firkant i lufta eller inni hodet ditt mens du puster. Du kan også bruke fingeren for å tegne i luften. Alle sidene er like lange, og vi bruker like lang tid på å tegne dem. Vi teller til 4 for hver side.

Slik gjør du:

Pust inn gjennom nesa, mens du teller til 4 inni deg: 1 – 2 – 3 – 4 (du tegner den første streken av firkanten).

Hold pusten mens du teller: 1 – 2 – 3 – 4 (nå tegner du neste strek).

Pust rolig ut gjennom munnen mens du teller: 1 – 2 – 3 – 4 (den tredje strek er ferdig).

Hold pusten igjen mens du teller: 1 – 2 – 3 – 4 (nå er firkanten komplett!).

Gjenta gjerne 2–3 ganger. Du vil kjenne at kroppen roer seg, og at hodet blir mer klart og fokusert